Alapfogalmak, napelem kisokos

Néhány fontos fogalom tisztázása “konyhanyelven”

  Elsőként tisztázzuk a napelem és napkollektor közötti különbséget, mert sokan összekeverik a két fogalmat.

Napelem
A nap sugárzásának hatására elektromos energiát állít elő, melyet elektromos vezetéken keresztül tudunk hasznosítani. Felhasználás szempontjából a leggyakrabban elterjedt megoldás a

  1. Hálózati visszatáplálás

A napelemek segítségével megtermelt elektromos energiát az inverter átalakítja a háztartási elektromos eszközök számára megfelelő feszültséggé. Amennyiben van fogyasztás akkor az energia közvetlenül hasznosul. Abban az esetben, ha többlettermelésünk van, egy darab, két irányban mérő villanyóra visszatáplálja az energiát a szolgáltató elektromos hálózatára. Természetesen méri a többlet energiát, így azt később, amikor nincs napsütés és termelés, akkor fel tudjuk használni.

Napkollektor

A nap sugarainak felhasználásával folyadékot melegít fel, mely hőenergiaként jelenik meg a folyékony közegben. Ezt a hőenergiát hőcserélőn keresztül tudjuk a lakás, iroda fűtésére, vagy nyári időszakban pl. medence fűtésére használni. Ennek a megoldásnak komoly hátránya, hogy mindenféleképpen meg kell oldani a keletkezett hőmennyiség elvezetését, ami persze a legmelegebb időszakokban a legnagyobb. Elvezetés hiányában a napkollektorok élettartama fokozottabban romlik.

Elektromos fűtés
A napelemekkel megtermelt elektromos energiatöbbletet a téli időszakban elektromos fűtőtestek segítségével is hasznosíthatjuk. Elektromos fűtést azonban csak jól szigetelt épületben gazdaságos alkalmazni. Ügyeljünk azonban arra is, hogy lehetőség szerint a legjobb hatásfokú fűtő berendezéseket használjuk, ugyanis a komoly befektetéssel kiépített napelemes rendszer által megtermelt energiával is megfontoltan kell gazdálkodni. Így a megtérülés is gyorsabban be fog következni.

Elszámolási időszak
Az elektromos szolgáltatók a napelemes rendszerek működése esetében egy éves elszámolási időszakot szoktak alkalmazni. Az időszak végén megtörténik a leolvasás, amikor is kiderül, hogyan gazdálkodtunk a megtermelt villamos energiával. Ha ügyesek vagyunk és jól tervezünk, akkor az egyenlegünk nulla közelében lesz. Ha egy kis többletfogyasztásunk van, az nem gond, akkor kifizetjük az eltérés összegét. Ha azonban megmarad fel nem használt energia, akkor a szolgáltató számlát fog kérni tőlünk annak érdekében, hogy ki tudja fizetni az eltérést. A számlázást nem mindenki teszi meg, így a szolgáltató jól jár, mert a többlet nem vihető át a következő időszakra. További hátránya a többlet elszámolásnak, hogy alacsonyabb árat kapunk az általunk termelt energiáért, mint amit nekünk kell fizetni érte. Tehát a megtermelt villamos energiatöbblet felhasználását, lenullázását érdemes az elszámolási időszak végére ütemezni, így maximalizálni tudjuk a megtermelt energia megtérülését.

Fotovoltaikus rendszer
A napelemes pályázatokban néhány esetben ezzel a fogalommal fogunk találkozni. Tehát, ha pályázati kiírások között böngészünk, akkor a fotovoltaikus szót is érdemes keresőszóként használni.

Kétirányú mérőóra
A hagyományos villanyóra egy irányban mér, mégpedig az általunk felhasznált energiát. A napelemes rendszer beüzemelését követően az elektromos szolgáltató kicseréli a hagyományos készüléket egy olyan eszközre, ami mérni fogja azt a többlet energiát, amit nem használunk fel a termelés időpontjában, hanem rátáplálunk a szolgáltató hálózatára. Tehát az óra előlapján kétféle értéket is látunk. A mérőórán érdemes rendszeresen figyelni a megtermelt energiát, mert lehet belőle következtetni arra, hogy jól működik, termel-e a napelem rendszer.

Napelem inverter
A napelemes rendszer központi egysége. A napelemek által termelt elektromos energia közvetlenül nem lenne felhasználható a háztartási elektromos berendezésekkel. Az inverter gondoskodik a „kompatibilitás” megteremtéséről, a háztartásokban használt 230 V, illetve igény esetén a három fázisú hálózat esetén a 3 x 230 V 50 Hz előállításáról. A korszerű inverterek sok további szolgáltatást is nyújtanak, például:

  • áramszünet esetén automatikusan lekapcsolják a feszültséget az épület, létesítmény belső hálózatáról,
  • tárolják és kijelzik a rendszer által termelt energiát,
  • számítógépes hálózati modul esetén akár a felhasználó mobil eszközeire is továbbítani tudja a rendszer aktuális és korábbi statisztikai információit. Ez az opció lehetővé teszi monitoring rendszer, illetve felügyelet működtetést is. Melynek előnye az esetleges meghibásodás gyors felismerése és a javítást követő ismételt maximális energiatermelés elérése.

PERC technológia
Jobb hatásfok és magasabb teljesítmény gyenge fényviszonyok (felhős idő, reggeli és esti órák) és magasabb hőmérséklet mellett.

SolarEdge technológia
Optimalizált és biztonságos energiatermelést tesz lehetővé. A rendszer felépítéséről részletes információkat a gyártói dokumentációban talál.

Tűzvédelmi kapcsoló
Alkalmazásának részletes feltételeit a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (azonosító: TvMI 7.1:2015.03.01.) tartalmazza! Tájékoztatásul röviden néhány általános információ mire is szolgál ez az eszköz. Esetleges tűz esetén a tűzvédelmi kapcsoló, lekapcsolt állapotában a tűz oltásában részvevőket óvja meg az egyenáramú áramütéstől. Ugyanis az inverter kikapcsolását követően is feszültség alatt marad az egyenáramú vezeték, ami nagyon komoly veszélyforrás!

Erre a kapcsolóra abban az esetben van szükség, ha

  • a DC kábel hossza meghaladja az 5 métert, vagy
  • a kábel áthalad több szinten, tűzszakaszon,
  • földre telepített rendszer esetében a föld feletti kábelhossz meghaladja a 10 métert,
  • továbbá galvanikus leválasztást nem biztosító teljesítményoptimalizáló rendszer alkalmazásakor szintén számolni kell az eszköz beépítésével.

Ha ajánlatot kapunk a rendszerre, nézzünk utána, szerepel-e a listában a több tízezer forintos tétel!

Túlfeszültség és villámvédelem
A rendszer védelmét szolgálják a túlfeszültség és villámvédelmi eszközök, megoldások. A külső villámvédelem önmagában nem nyújt teljes körű védelmet.
Az AC és DC túlfeszültség védelmi eszközök szintén kötelezően ajánlottak, nem kihagyható tételek!

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Totalsolar Kft. 1155 Budapest, Wysocki utca 1./c.

Totalsolar Kft.

Napelemes rendszerek

Miben segíthetünk?

Adatkezelési hozzájárulás

15 + 3 =

Kérjen térítésmentes felmérést