Tanácsok, tippek

Ha elégedett szeretne lenni a napelemes rendszerével, fontolja meg az alábbi tanácsokat

Amikor napelemes rendszer telepítésében gondolkodunk, akkor általában két főbb vezérfonal alapján döntünk.

  1. Környezettudatos gondolkodás, a föld fenntartható jövője érdekében cselekszünk,
  2. és/vagy hosszú távú, megbízható befektetésként tekintünk erre a lehetőségre.

A napelemes rendszerbe történő befektetés az egyik legjobban megtérülő és legkiszámíthatóbb befektetések közé sorolható. Annak érdekében, hogy valóban elégedettek legyünk a megoldással, be kell tartani néhány fontos szabályt, melyekről az alábbiakban olvashatnak.

 

Optimális teljesítmény és energiatermelés 

A rendszer maximális energiatermelése szempontjából a déli tájolás ideális, ezért elsősorban déli fekvésű tetőfelületre, illetve állványzatra javasolt a rendszer telepítése. Ha déli, illetve zavartalan benapozású felület nem, vagy csak részben áll rendelkezésre, akkor feltétlenül javasolt a SolarEdge rendszer telepítése, ami megoldja a teljesítmény optimalizálását.

Totalsolar kép: SolarEdge

A fenti képen jól látható, hogy a bal oldali, hagyományos rendszer egyik paneljének beárnyékolása miatt minden, vele sorba kötött panel teljesítménye hasonlóan leromlik. A jobb oldali SolarEdge rendszerben csak a beárnyékolt eszköz teljesítménye csökken, a többi eszköz maximális teljesítményt nyújt. Ez nagyon komoly előnyt jelent energiatermelés szempontjából!

Az előző pontban már említett teljesítmény optimalizáláson felül, a panelenként menedzselhető SolarEdge rendszernek több további előnye is van. A mobileszközökre (telefon, tablet) is elérhető ellenőrző, monitoring felületen keresztül, napelem panelenként szabadon megtekintheti a telepített rendszer állapotát, a megtermelt energia mennyiségét. Rendszeres ellenőrzéssel hamar felismerhető az esetleges meghibásodás, így folyamatosan biztosítható a legoptimálisabb energiatermelés.

Ha az épület fűtését is a napelemes rendszerrel termelt elektromos árammal szeretné megvalósítani, akkor az csak abban az esetben lehet gazdaságos és gyorsan megtérülő beruházás, ha az épület jól szigetelt (minimum A+,  vagy A++ energetikai osztályba sorolt), továbbá az elektromos fűtési rendszer helyiségenként szabályozható, jó hatásfokú eszközökből épül fel.

Totalsolar kép: pület energetikai osztályba sorolás

Eszközök elhelyezése, megválasztása

A rendszer részét képező tűzvédelmi kapcsolót lehetőleg zárt szekrényben helyeztesse el, mert a véletlenül (gyerekek játék, labdázás közben, netán poénból) lekapcsolt kapcsoló esetén nincs termelés! Figyeljen arra is, ha elektromos szerelés történik az épületben és a villanyszerelő lekapcsolja a rendszert (SolarEdge esetén nem szükséges), akkor a szerelés után a rendszer legyen visszakapcsolva!

Az inverter elhelyezése hűvös, száraz, pormentes helyre (alsó szint) történjen, a hosszabb élettartam érdekében. Padlástér nem ajánlott a nyári magas hőmérséklet és erőteljesebb porosodási lehetőség miatt! 

A jó minőségű napelemes rendszerek élettartama rendkívül hosszú, minimum 25-30 év, de japánban ennél sokkal hosszabb ideje is működnek, a beüzemelési teljesítményükhöz képest 90%-os teljesítményen dolgozó (10%-ot gyengülő) rendszerek. Ezért fontos, hogy a rendszert tartó és rögzítő szerkezetek is hasonlóan tartós anyagokból, lehetőleg rozsdamentes acélból és alumíniumból készüljenek. Ezzel nem csak a panelek rögzítési stabilitása lesz megfelelő, de elkerülhetők a korrózióból adódó esztétikai problémák, tetőfelületi elszíneződések. Ha hosszú távra tervezünk, akkor ezen sem érdemes spórolni.

A napelemes rendszer biztosítása

Biztosítsa a rendszert a lakásbiztosítás keretén belül, így a rendkívüli események esetén is veszteség nélkül visszaállítható a rendszer magas értéke!

Napelemes rendszer pályázati támogatással

Keressen pályázati lehetőséget, mellyel jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket.

Napelemes rendszer dokumentálása

A rendszer beüzemelését követően, a használatbavételi engedély megszerzéséhez érdemes azonnal, pl. interneten, vagy telefonon bejelentkezni az elektromos szolgáltatóhoz, így hamarabb elkezdődhet a már rendelkezésre álló napelemes rendszer által termelt energia hasznosítása.

Abban az esetben, ha nincs interneten keresztül elérhető monitoring program a rendszerhez, hálózati visszatáplálású rendszer esetében, a kétirányú mérőórát ajánlott hetente, de legalább havonta egyszer ellenőrizni, valóban méri-e a termelt energiát. Ha jelentős mennyiségű napsütést követően is kis változást észlelünk, úgy érdemes szakemberhez fordulni.

Napelemes rendszerek tisztítása

A napelemeket borító üvegfelület az épület ablakokhoz, gépkocsi szélvédőkhöz hasonlóan szennyeződik. A lerakódott anyagok következtében folyamatosan csökkenhet a napelemek energiatermelése. Ezért időközönként érdemes szakember segítségét kérni a felület tisztítására.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Totalsolar Kft. 1155 Budapest, Wysocki utca 1./c.

Totalsolar Kft.

Napelemes rendszerek

Miben segíthetünk?

Adatkezelési hozzájárulás

13 + 1 =

Kérjen térítésmentes felmérést